Om Camilla

CAMILLA NILSSON
Camilla, född och uppvuxen i Sölvesborg, har hantverks– och konstnärsblod i ådrorna och det kreativa tänkandet och skaparglädjen har berikat hennes liv så länge hon kan minnas. Camillas öga för detaljer, förmågan att förmedla en känsla via konsten och hennes noggrannhet är gåvor som är en stor tillgång i hennes arbete och resulterar i saker som är vackra att se på, som berör och håller hög kvalité.

Mellan 2007 till 2011 var möbelkonsten Camillas huvudsakliga uttrycksmedel för hennes konstnärskap. Våren 2008 kom även återbruksdesign in i bilden, bland annat i form av unika våningsfat, ljuslampetter och lampor. Sedan 2012 arbetar Camilla som konstnär/designer på heltid och konsten uttrycks främst genom abstrakta målningar i akryl.

”En av mina största passioner i livet är färger; hur de beter sig i olika sammanhang, harmonierar med varandra och hur de kan skapa balans. Likaså mönster, former, funktion samt material och dess strukturer. Intresset för arkitektur och inredning är stort. Och så tycker jag att återbruk känns bra, både ur miljösynpunkt och under själva omhändertagandet”.

 

MÖBELKONSTEN
Att förändra ger mig energi. Jag älskar att måla – för hand med pensel – och tycker att gamla möbler har vackra former och mycket själ. De är gedigna och tillverkade för hand i små upplagor. Mycket tid och stor omsorg lades ned på detaljer. Lås, nycklar, nyckelskyltar, beslag med mera fanns inte bara till för funktionen, de smyckade även möbeln”.

”Nånting tilltalar mig hos möblerna jag köper in. Det kan vara formen, detaljerna eller att den är ovanlig och annorlunda. Möbelns stil och form har stor betydelse vid val av kulör. Svart, vitt, rött och gult är färger som finns på den palett jag väljer ifrån”.

”Jag vill att varje möbel i kollektionen skall bli speciell och unik. Eftersom jag älskar tapeter och tyger faller det sig naturligt att använda det som dekoration och uttrycksmedel. Valet av kulör, mönsterstorlek och motiv på tapet och tyg är viktigt för att få till den rätta känslan och harmonin i helhetsintrycket. Likaså att beslag, nyckelskyltar med mera är de rätta. Jag låter insidan på skåp och byråér få vara i original, om skicket tillåter det, för att minna om möbelns ursprung. Processen är långsam och får ta den tid den behöver. Möbeln signeras och får sitt namn.”

HANTVERKET
Inköpen sker från secondhand butiker där pengarna går till hjälpverksamhet. Jag väljer möbler som är i så dåligt skick att de är mycket svåra att restaurera men som genom en renovering och styling, kan räddas till ett nytt liv.

Stabilitet och funktion .
Lösa delar limmas och spik/skruv används vid behov. Funktioner, som att lådor och skåpsdörrar går att öppna och stänga, att gångjärn och lås fungerar, testas och åtgärdas vid behov. Lås och gångjärn smörjs. Eventuella beslag och nyckelskyltar skruvas bort och tas omhand. Tyvärr finns sällan originalnycklar kvar och ibland ej heller nya, som passar, att köpa. Byrålådorna får stearin på undersidan för att glida bra.

Tvättning och slipning .
När limmet har torkat är det dags för målartvätt och slipning, vilket kan innebära allt från att bara matta ner en blank yta, till att slipa bort ojämnheter. Löst sittande färg slipas eller skrapas bort. Slipdammet avtorkas med fuktig trasa. Därefter grundas möbeln. Skall möbeln få en slät yta är det dags för spackling och därefter slipning igen. Spacklade ytor får en strykning till med grundfärg .

Målning och dekoration.
Två till tre strykningar behövs. Vid målning med blank färg mellanslipas möbeln. Sen sker eventuell tapetsering av förvaringsmöbler och bordsskivor. Tapetytor som riskerar att utsättas för mycket slitage klarlackas två eller tre gånger och får därmed en slitstark och lättskött yta.
Sist kläs sittdynor på soffor och stolar om. Beslag och nyckelskyltar monteras, i originalskick, omlackerade eller nya om det behövs för att få det rätta uttrycket. Möbeln signeras och behöver en torktid på 14 dagar innan den belastas.